Hopp til innhold

Ammoniakk-luktende svette

Avatar
Av Caroline Helgerud

Lukt

Har du noen gang lagt merke til en ammoniakk-lignende lukt når du svetter? Dette fenomenet kan være forvirrende og pinlig, men det er viktig å forstå at det er flere årsaker til dette.

Svette i seg selv er i utgangspunktet luktfri. Det er når svetten kommer i kontakt med bakterier på huden vår at det kan utvikle en ubehagelig lukt. Ammoniakk-lukt kan oppstå når svetten inneholder høye nivåer av urea. Dette er en naturlig kjemisk forbindelse som kroppen produserer når den bryter ned proteiner og aminosyrer.

Når urea brytes ned av bakterier på huden, kan den omdannes til ammoniakk og andre forbindelser som gir opphav til lukten. Dette skjer spesielt hvis svetten forblir på huden i lengre tid. Det kan for eksempel komme under intense treningsøkter eller når du ikke dusjer regelmessig.

Ulike årsaker

Flere faktorer kan føre til høye nivåer av urea i svetten din, inkludert dehydrering, kosthold med mye protein, intens trening og visse medisiner eller kosttilskudd.

Hvordan kan du håndtere ammoniakk-luktende svette? Her er noen trinn du kan ta:

For det første, sørg for å opprettholde riktig hydrering ved å drikke tilstrekkelig med vann gjennom dagen. Dette kan bidra til å redusere ureakonsentrasjonen i svetten. I tillegg kan du vurdere å redusere inntaket av proteiner hvis kostholdet ditt bidrar til luktproblemet.

God personlig hygiene er viktig, spesielt etter trening. Dusj regelmessig for å fjerne svette og bakterier fra huden din før de har muligheten til å bryte ned urea og produsere ammoniakk.

Hva kan du gjøre?

Bruk av passende antiperspiranter kan også hjelpe med å redusere svetteproduksjonen og dermed minimere luktproblemet.

Ammoniakk-luktende svette kan være ubehagelig, men det er vanligvis en naturlig konsekvens av kroppens kjemiske prosesser. Ved å opprettholde god personlig hygiene, holde deg hydrert og vurdere kostholdet ditt, kan du bidra til å redusere denne spesielle lukten. Hvis problemet vedvarer eller forverres, er det lurt å søke råd fra en lege for å utelukke eventuelle underliggende medisinske årsaker.