Hopp til innhold

Antikolinergika

Avatar
Av Peter Svamo

Kan man få tabletter mot svetting – eller er det bare en myte?

Sannheten er den at det ikke finnes tabletter mot kun svetting. Imidlertid kan leger skrive ut resept på antikolinergika. Dette er et legemiddel som først og fremst brukes mot inkontinens. En svært vanlig bivirkning av dette legemiddelet er at man blir tørr, og det er jo nettopp den bivirkningen man vil oppnå.

Hvorfor vil man ta tabletter?
– Rask effekt.
– Enkel behandling, som kan tas hjemme eller på reise.
– Billig.
– Lite tidkrevende.

Hvorfor vil man ikke ta tabletter?
– Gir tørre slimhinner i øyne og munn.
– Gjør det vanskelig å tilpasse synet fra langt til nært hold.
– Risiko for tidlig demensutvikling.

Dette er det viktig å tenke på.

Noen personer svetter over hele kroppen, men de fleste lider av svetting i et begrenset område – f.eks i håndflatene, i pannen eller på ryggen. Når man tar tablettene blir man tørr på hele kroppen. Også «innsiden» påvirkes, og det er det ikke så mange som tenker på.

Når man tar tabletter.
– Bruk spyttstimulerende tabletter og halstabletter. Ettersom slimhinnene blir tørre i munnen vil risikoen for karies og soppinfeksjon øke.
– Drikk mye vann, og vær oppmerksom dersom du føler utmattelse når du er i sola. Risikoen for utmattelse øker ettersom du svetter mindre.
– Treg mage, forstoppelse og sure oppstøt er vanlige bivirkning.

Hvilken type tabletter er best for meg?

Det er flere tabletter å velge mellom. De mest brukte er Ditropan, Oxybutynin og Egazil. Din fastlege vil foreskrive det han/hun mener er best for deg. Tablettbehandlingen fungerer for noen, men langt fra for alle. Noen blir ikke tørre av tablettene. Da vil det være bedre å foreta en lokal svettebehandling i området man svetter. Ved å sprøyte inn et legemiddel i huden kan svettingen forsvinne. Injeksjoner mot hyperhidrose gis av sykepleier eller lege på spesialklinikker. Antikolinergika kan fungere brukbart for de som har kort effekt av injeksjonsbehandling. Her kan tablettene forlenge effekten av lokalbehandlingen. Imidlertid har de fleste lang effekt av injeksjonene. Mange leger er restriktive med å skrive ut antikolinergika pga bivirkningene.