Beste deodorant mot svette

Etter puberteten må nesten alle bruke deodorant hver dag.

Det finnes et hav av deodoranter, men spørsmålet er: hvilken skal man velge? Har du ømfintlig hud skal du velge en deodorant uten alkohol og/eller parfyme. Velger du en deodorant uten parfyme kan du ikke matche denne med din parfyme. Mange merker (f.eks Dior og BOSS) har matchende parfyme til sine deodoranter.

– Forskjellen mellom deodorant og antiperspirant.
– Bivirkninger.
– Andre løsninger.

Forskjellen mellom deodorant og antiperspirant.

En deodorant er en hygieneartikkel som brukes til å stoppe svettelukt fra armhulene. En antiperspirant er et produkt som også hindrer svettingen. Antiperspiranter inneholder aluminiumklorid. Forbindelser av aluminium danner salter som trekker sammen hudens åpninger, porer, slik at svetten ikke kommer ut.

Hva anbefales?

I første omgang kan man forsøke med en antiperspirant, som Rexona eller Nivea, mot svette fra armhulene. De inneholder aluminiumklorhydrat. Dersom dette ikke er tilstrekkelig mot svetten, kan sterkere alternativ prøves: en antiperspirant som inneholder mer aluminiumklorid. Apotekene selger antiperspiranter med aluminiumklorid reseptfritt. Som eksempler nevnes: Absolut Torr, Stop 24 og Bats. Ikke bruk disse produktene på nylig barbert hud, da det kan føre til irritasjon, rødhet og svie. Noen får eksem og kløe, som skyldes betennelse i svettekjertlene. Betennelsen oppstår når porene tettes til. Man kan også være allergisk mot aluminium og få kontakteksem når man bruker antiperspiranter. Ved kraftig rødhet, svie eller kløe bør man ikke bruke produkter med aluminiumklorid hver dag.

Løsningen for ømtålig hud.

Har du svært ømtålig hud, men også rikelig med svette, kan du prøve IXAL (SweatStop). Produktet er for personer med hyperhidrose, overdreven svetting. Deodoranten inneholder ikke aluminium, men en kombinasjon av fettsyrer i Fatty Acid Group. Hudens fettsyrer tømmes ut når man svetter mye. Ved å gjenopprette hudens balanse og motstandskraft med akkurat fettsyrer kan svetten reduseres. En 50 ml flaske koster opp mot kr. 300, og en 100 ml flaske koster nærmere kr. 500. Dette er kostbart for en deodorant, så vårt tips er at du prøver deg fram. Den beste deodoranten bør ikke nødvendigvis være den dyreste. 

Dersom antiperspiranter og deodoranter ikke virker, anbefaler vi neste steg i behandlingen: injeksjonsbehandling i huden. Les mer om svettebehandling på vår hjemmeside.