Når du får høre at botulinumtoksin er en nervegift, så stemmer det. Men det mange ikke er klar over er at denne nervegiften hjelper mange mennesker til et bedre liv. I behandlingen av sykdommer brukes botulinumtoksin mot bl.a gnissing i tennene, migrene, svetting, muskelkrampe og ufrivillige bevegelser.
– Mange variasjoner.
– Individuell effekt.
– Blokkerer utsondring av acetylkolin.
Legemiddelnavnet Botox forbindes ofte med skjønnhetsbehandling og rynker. Det mange ikke vet er at botulinumtoksin finnes i 8 ulike grupper – fra A til H. Botox er et legemiddel i gruppe A. Ved svettebehandlingen brukes ofte legemiddel fra gruppene A og B. I gruppe A er det dessuten ulike sorter. Molekylene sitter sammen med ulike støtteproteiner. Det påvirker hvor raskt man får effekt etter behandlingen.
Hvordan virker botulinumtoksin?
Botulinumtoksin virker ved at nerveendene hindres i å sende signaler. En svettekjertel er ikke istand til å aktivere seg selv. Den trenger noe som trigger den til å produsere svette – nemlig stoffet acetylkolin. Ved lokalbehandling, med injeksjoner i huden, blokkeres nervene slik at de ikke sender acetylkolin til svettekjertlene. Dermed opphører svetteproduksjonen.
Hva slags botulinumtoksin brukes innen behandlingen?
De vanligste legemidlene som brukes i svettebehandling er Dysport og NeuroBloc. Dysport gir raskere effekt enn Botox eller andre legemidler i samme gruppe. Akkurat det er grunnen til at man velger Dysport. NeuroBloc har kun liten og kortvarig effekt på muskulatur. Av den grunn kan man bruke NeuroBloc i behandlingen av svetting i ansiktet. Dermed påvirkes verken muskulatur eller mimikk i særlig grad.
Hvordan injiseres legemiddelet?
Injeksjoner med botulinumtoksin skal kun utføres av godkjente sykepleiere og leger. Ved behandling av hyperhidrose – overdrevet svetting – er det viktig å gi injeksjonene i det andre laget av hudens tre lag. For dype injeksjoner kan medføre svekkelse i musklene og også dårligere effekt mot svettingen. Når legemiddelet injiseres i huden skal støtteproteinene løsne, og de aktive molekylene skal feste seg i synapsene. Synapsene utgjør her en kobling mellom nerver og svettekjertler. Prosessen tar noen dager. Pasienten opplever effekt av behandlingen tidligst etter 2-3 dager.
Hvorfor varierer lengden på effekten?
Kroppens immunforsvar er avgjørende for hvor lenge man har effekt av behandling med botulinumtoksin. Noen personer har komponenter i immunforsvaret, som raskt bryter ned botulinumtoksin. Dette medfører at signalene fra nervesystem når fram igjen, og dermed er svetteproduksjonen igang igjen. Man begynner å svette som tidligere.
Kilder
Botulinum toxin A for axillary hyperhidrosis (excessive sweating)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11172190/
Botulinum toxin
https://en.wikipedia.org/wiki/Botulinum_toxin
Time to onset and duration of botulinum toxin efficacy in movement disorders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9217780/