Hopp til innhold

Fotsvette – slik behandler vi svette og illeluktende føtter

Fotsvette er noe alle har i forskjellig grad. Hyperhidrose med svette og illeluktende føtter kan likevel forårsake vanskeligheter. Svette føtter reduserer livskvaliteten, men slik bør det ikke være. Svetteklinikken utfører behandling med legemidler, både raskt og effektivt.

Årsaker til fotsvette

Å svette er en naturlig funksjon, og svettekjertler finnes over nesten hele kroppens overflate. For å få et bra fotgrep har det vært viktig at føttene svetter i passe mengde.
 
Årsaken til hyperhidrose, altså overdrevet svette, er ukjent, men vi vet at svettekjertlene blir stimulert av høy temperatur, fysisk aktivitet, samt stress og uro. Signaler blir da sendt fra hjernen og til nerveendene i større grad. Disse signalene stimulerer svettekjertlene til å øke produksjonen av svette.
 
Personer som svetter mye på føttene har imidlertid ikke flere eller større svettekjertler enn andre. Derimot har de økte signaler til svettekjertlene, som da produserer mer svette på føttene.

Vanskeligheter ved fotsvette

I arbeidslivet og i andre sosiale sammenhenger kan fotsvette gi vanskeligheter. Det å svette mye på føttene kan oppleves som både plagsomt og pinlig. Av frykt for å lukte svette, eller å sette svetteflekker på gulvet, vil mange med fotsvette unngå å ta av seg fottøyet. Personer med hyperhidrose kan lettere ødelegge fottøyet, og kan dermed kunne oppleve å ikke kunne bruke det fottøyet de ønsker. Å vaske føttene flere ganger daglig, og å ha med seg ekstra strømper eller fottøy vil sette sitt preg på hverdagen.
 
Med behandling vil du slippe å være bekymret for å ha svette og illeluktende føtter – og du vil oppleve en økt livskvalitet.

Behandling av fotsvette

Førstevalget for behandling av fotsvette er lokale midler med aluminiumklorid. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Dersom salven eller sprayen med aluminiumklorid ikke har tilstrekkelig effekt, eller har bivirkninger, bør det gis svettebehandling med injeksjoner av legemidler i huden.
 
Svetteklinikken har lang erfaring med injeksjonsbehandling mot fotsvette. Injeksjon av legemidler gir et meget godt resultat. Behandlingen gjør at nerveendene som stimulerer svettekjertlene vil hindres i å sende signaler. Dermed vil produksjonen av svette opphøre.

Resultat av svettebehandlingen

De fleste vil helt slutte å svette på føttene i løpet av en uke. Behandlingen vil vanligvis ha effekt i omtrent 3 – 12 måneder. Etter dette må behandlingen gjentas.

Før behandlingen

Det skal gjennomføres en konsultasjon med lege før første svettebehandling. Under konsultasjonen vil legen gå gjennom hvordan behandlingen skal foregå, hvilke alternativer til smertelindring- eller bedøvelse som tilbys av klinikken, samt forventet effekt og eventuelle bivirkninger av behandlingen. Det er viktig for oss å få vite om du har en kjent overfølsomhet eller allergi – og om sykdom og bruk av medisiner.
 
Før behandlingen gis det smertelindring for at injeksjonene ikke skal kjennes så ubehagelige. Hard hud bør files ned før behandlingen.

Under behandlingen

Svettebehandlingen gjøres med mikroinjeksjoner av legemidler på områdene med overdrevet svetting. De fleste svetter mest fra fotsålene, føttenes langsider og tær. Noen pasienter opplever også svetting på føttenes overside.
 
Injeksjonene gis med tynne nåler ytterst i huden. Spesialsykepleieren gir injeksjonene med små mellomrom, som i et rutenett, med en dose legemiddel i hver injeksjon. Svettebehandlingen tar omtrent 10 – 15 minutter per fot, avhengig av behovet for pauser eller ekstra smertelindring under behandlingen.

Behandlingstid

Behandling tar ca 45 minutter å gjennomføre. Stikkene tar bare noen minutter.

Etter behandlingen

Etter svettebehandlingen kan du gå som vanlig, men det er en fordel å unngå trening, badstubad eller varme bad. Fotmassasje bør også unngås, ellers kan legemidlene spre seg for mye i huden.
 
Det vil ta noen dager før molekylene finner fram dit de skal, dvs. plassen de skal blokkere nerveendene. Føttene kan bli svært tørre de første ukene etter behandlingen, og da kan du bruke en oppmykende salve.
 
Svetteklinikken bruker smertestillende legemidler, som er klassifisert som narkotika. Av den grunn skal man ikke kjøre bil eller andre kjøretøy etter behandlingen. På behandlingsdagen bør man også unngå å f.eks underskrive viktige avtaler.

Bivirkninger av svettebehandling mot fotsvette

Det oppstår svært sjeldent bivirkninger etter behandling av hyperhidrose. Evt. bivirkninger vil være lokale og vil alltid gå over. Det kan forekomme små blåmerker i de behandlede områdene. Kompensatorisk svetting på de øvrige kroppsdelene er uvanlig. Imidlertid reduseres ofte svetting i hendene etter at føttene er behandlet, og dette ser mange på som en positiv bivirkning.

Kostnad

Behandlingen mot svette på føttene koster 12.490 kr.

Delbetaling

Vi tilbyr alle Klarnas betalingsalternativ. Du kan betale på klinikken som du gjør med Klarna online. Smidige alternativ er ”Kjøp først. Betal senere” med konto eller faktura og ”Del opp” med delbetalning. Gå til verktøyet for å beregne månedskostnaden du får betale.

Bestilling av time

Du kan bestille tid for konsultasjon over telefon eller video her. Du kan bestille time for behandling her.

Ta det første skrittet

Det er ingen grunn til å vente med å behandle svetten. Bestill en time hos oss allerede nå.

Bestill time

Du er i trygge hender

Vi er Norges mest anbefalte svetteklinikk. Les hva klientene våre sier om oss.