Hopp til innhold

Håndsvette – slik behandler vi svette hender

Håndsvette kan ha negativ innvirkning på yrkeslivet og det sosiale livet, ettersom håndsvette lett kan tolkes som tegn på nervøsitet og usikkerhet. Svette hender vil redusere livskvaliteten, men slik bør det ikke være. Det finnes effektiv og rask behandling mot denne type hyperhidrose. På Svetteklinikken behandler vi håndsvette med legemiddelinjeksjoner i huden. I løpet av en uke vil svettingen nærmest opphøre helt. Behandlingen vil oftest ha effekt i ca 6 måneder.

Grunner til håndsvette

Å svette er en naturlig funksjon. Svettekjertler finnes over nesten hele kroppsoverflaten. Det er spesielt mange svettekjertler i håndflatene og på fingrene. For å ha et bra håndgrep er det viktig å ha en passe mengde svette. På andre deler av kroppen hjelper svettingen til med å kjøle ned og se til at vi har en stabil kroppstemperatur. Når temperaturen når et visst nivå vil hjernen sende signaler gjennom nervene til svettekjertlene for å stimulere disse til å produsere svette. Stress, uro, fysisk aktivitet eller trening, sterk mat og vin kan også stimulere til svetting.
 
De som har hyperhidrose eller svette hender har ikke flere eller større svettekjertler enn andre, men har svettekjertler som blir overaktive. Hjernen overreagerer på stimuli som varme, anstrengelse og stress, og sender ut for mye nervesignaler til svettekjertlene. På den måten blir svettekjertlene overstimulerte og produserer for mye svette.
 
Grunnen til hyperhidrose er ikke fullt ut kjent. Palmar hyperhidrose, dvs. håndsvette, kan starte tidlig i barndommen, og er ofte arvelig betinget. Ofte har man også samtidige problemer med fotsvette.

Vanskeligheter ved håndsvette

Har man svette hender kan det oppleves vanskelig å håndhilse. Aktiviteter hvor man holder hverandre i hendene blir forsøkt unngått. Det kan være forbundet med flauhet å etterlate seg svette på PC-mus, tastatur og touchskjermer. På skolen og i arbeidet blir papirer fuktige, og er man keivhendt vil man dra fuktigheten ut i teksten man skriver.

Med altfor svette hender vil man lettere kunne miste saker og ting, da grepet vil være dårligere. På vinterstid vil man fryse mer på fuktige hender. I alvorlige tilfeller kan palmar hyperhidrose føre til frostskader på hendene.

Behandling av håndsvette

Førstevalget mot håndsvette er et lokalt middel med aluminiumklorid. Om dette ikke hjelper i tilstrekkelig grad, eller gir bivirkninger, bør man forsøke legemiddelinjeksjoner med Bontox. Svetteklinikken utfører denne type behandling mot håndsvette.
 
Legemiddelet hindrer nerveendene i å sende signaler til svettekjertlene. Dermed blir ikke svettekjertlene aktivert, og svetteproduksjonen stanser.

Resultat av svettebehandlingen

For de fleste vil svettingen stanse helt i løpet av en uke. Effekten av dette varer oftest i ca 6 måneder. Hvor lenge denne effekten vil vare er avhengig av ditt immunforsvar, dvs. hvor fort immunforsvaret vil bryte ned effekten. En slik behandling er ikke permanent. Når svettingen kommer tilbake må man foreta en ny svettebehandling.

Før behandlingen

Før du får din første svettebehandling må du booke en legekonsultasjon hos oss. Under konsultasjonen vil legen gå gjennom svettebehandlingen, hvordan den utføres, forventet effekt og eventuelle bivirkninger. Det er viktig at legen får vite om du er gravid eller ammende, har noen sykdommer eller tar medisiner.

Under behandlingen

Under hyperhidrosebehandlingen gis det mikroinjeksjoner av Bontox. Injeksjonene gis med svært tynne nåler i håndflatene og på fingrene. Den autoriserte behandleren følger et mønster, som kan sammenlignes med et rutenett. Injeksjonene gis kun i huden. Selve behandlingen går fort, og er over på noen minutter. Før behandlingen får du smertestillende legemiddel.

Behandlingstid

Behandlingen tar ca 45 minutter.

Etter behandlingen

Den dagen svettebehandlingen utføres, bør man unngå aktiviteter som øker kroppstemperaturen, f.eks kraftig fysisk aktivitet, badstue eller varme bad. Massasje på behandlede områder bør unngås; ellers vil legemiddelet spre seg for mye i huden.

Det vil ta noen dager før legemiddelet “finner fram” og knytter seg til senderne på nerveendene. Du kan bli svært tørr på hendene de første ukene, og kan da bruke fuktighetskrem.

OBS! Du får ikke kjøre motoriserte kjøretøy etter behandlingen, da du har fått smertestillende behandling med opioider (narkotikaklassifisert legemiddel).

Bivirkninger ved svettebehandling i hendene

Samtlige bivirkninger vil være lokale og vil gå over av seg selv. En mulig bivirkning etter behandlingen av svette hender er svakhet i “pinsettgrepet”. Muskelsvakheten er forbigående, og det nedsatte grepet vil alltid forsvinne. For de som opplever en slik svakhet vil det gå over i løpet av etpar uker. En annen birkning kan være små blåmerker i området som er behandlet.

Kompensatorisk svetting er uvanlig. Som oftest minsker svetteproduksjonen på føttene etter svettebehandling av hendene. Mange ser på dette som en positiv bivirkning.

Kostnad for behandling

Behandlingen mot håndsvette koster 7.490 kr.

Delbetaling

Vi tilbyr alle Klarnas betalingsalternativ. Du kan betale på klinikken som du gjør med Klarna online. Smidige alternativ er ”Kjøp først. Betal senere” med konto eller faktura og ”Del opp” med delbetalning. Gå til verktøyet for å beregne månedskostnaden du får betale.

Bestilling av time

Du kan bestille time for telefon- eller videokonsultasjon med vår lege eller bestille behandling direkte her.

Ta det første skrittet

Det er ingen grunn til å vente med å behandle svetten. Bestill en time hos oss allerede nå.

Bestill time

Du er i trygge hender

Vi er Norges mest anbefalte svetteklinikk. Les hva klientene våre sier om oss.