Hopp til innhold

Svette lukter ammoniakk

Avatar
Av Peter Svamo

Hvordan har det seg at så mange kan kjenne at det lukter ammoniakk av svette? 

Når bakteriene på hudens overflate bryter ned næringsrik svette, vil bakteriene produsere avfallsprodukter som lukter. Ved hard trening, faste eller når vi slanker oss blir det skilt ut ammoniakk i større grad. Lukten setter seg i klær og sko, og er kraftigere enn vanlig svettelukt. Det er vanlig at man selv kjenner egen svettelukt bedrer enn det omgivelse gjør – men nå omgivelsene begynner å legge merke til lukten har vi et problem. 

1. Det første trinnet er å ha god hygiene, ved å dusje og bytte tøy.
2. Det andre trinnet er å vaske treningsklær på 60 grader (- vanligvis tåler treningstøy slik varme).
3. Det tredje trinnet er å drikke mer vann. Vannet binder og transporterer ammoniakken, slik at man tisser det ut istedet for å svette det ut.

Overdreven oppmerksomhet.

Dersom de tre første trinnene ikke ser ut til å fungere, og man fortsatt er opptatt av spørsmålet «lukter svetten min vondt?«, da kan man si et lukten begynner å bli et problem. Når man stadig er opptatt av å lukte i armhulene, ja da kan det oppleves som et psykisk problem. Det samme gjelder om man skrubber seg med såpe og vann flere ganger daglig, og deretter bruker mye parfyme for sikkerhets skyld.

Redningen når ikke annet er til hjelp.

En behandling med legemidler mot hyperhidrose kan trenges for å få bort ammoniakklukten. Vi på Svetteklinikken utfører behandling med injeksjoner i det berørte området. Behandlingen er med andre ord lokal – i huden der lukten kommer fra. Ingen skal behøve å lukte ammoniakk, svovel eller av andre ubehagelige lukter.

Intet hinder.

Gevinsten av en svettebehandling er friheten man oppnår etterpå. Man føler seg som en helt ny person og blir mer avslappet og utadvendt. Aktiviteter som det før føltes umulig å delta på vil ikke være til hinder når lukten er borte. Svettelukten stopper deg ikke lenger sosialt. Igjen vil det være mulig å delta i gruppetrening.