Hopp til innhold

Svette og hjerteproblemer

Avatar
Av Caroline Helgerud

Overdreven svetting, også kjent som hyperhidrose, er når kroppen produserer mer svette enn nødvendig for å regulere temperaturen. Dette kan være en bekymring for mange, spesielt når det ikke er åpenbare grunner som høy temperatur eller fysisk aktivitet. Svette og hjerteproblemer kan henge sammen. Overdreven svetting kan faktisk være et tegn på underliggende hjerteproblemer. La oss utforske dette spørsmålet nærmere.

Overdreven svette

Først er det viktig å forstå at overdreven svetting i seg selv ikke er en direkte indikator på hjerteproblemer. Overdreven svetting kan ha flere årsaker, og det er ikke nødvendigvis knyttet til hjertehelsen. Likevel kan det være situasjoner der overdreven svetting oppstår som et resultat av hjerteproblemer eller relaterte tilstander.

Her er noen måter overdreven svetting kan være relatert til hjertehelse:

Feber og infeksjoner: Hvis kroppen opplever en infeksjon eller en sykdom som fører til feber, kan dette føre til økt svetting som en måte å hjelpe med å regulere kroppstemperaturen på. Hjerteproblemer kan øke risikoen for visse infeksjoner og sykdommer, og feber kan være en konsekvens.

Hjertesvikt: Hjertesvikt er en tilstand der hjertet ikke pumper blodet effektivt, noe som kan føre til at væske samler seg opp i kroppen. Denne væskeretensjonen kan manifestere seg som ødem (hevelse) i bena, ankler og til og med lungene. Overdreven svetting kan oppstå som et resultat av denne væskeretensjonen, spesielt om natten.

Angina pectoris: Angina pectoris er en tilstand der hjertemuskelen ikke mottar tilstrekkelig oksygen, noe som kan føre til brystsmerter og ubehag. Dette kan også utløse svetting som en respons på hjertets stress og behov for oksygen.

Hjerteinfarkt: Under et hjerteinfarkt oppstår skade på hjertemuskelen på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel. Dette kan forårsake en rekke symptomer, inkludert brystsmerter, kortpustethet og svetting. Spesielt hos kvinner kan overdreven svetting være et tidlig tegn på hjerteinfarkt.

Medisiner: Noen medisiner som brukes til å behandle hjerteproblemer, kan ha svetting som en bivirkning. Dette kan inkludere betablokkere og nitroglyserin.

Det er viktig å merke seg at overdreven svetting i seg selv ikke er en diagnose av hjerteproblemer. Det kan være mange andre årsaker til overdreven svetting, inkludert varme, fysisk aktivitet, stress eller visse medisinske tilstander som hyperhidrose.

Hva bør du gjøre?

Hvis du opplever overdreven svetting og er bekymret for hjertehelsen din, er det viktig å ta hensyn til andre symptomer og risikofaktorer. Brystsmerter, kortpustethet, svimmelhet og kvalme er noen av de mer alvorlige tegnene på hjerteproblemer. Hvis du opplever disse symptomene sammen med overdreven svetting, bør du søke øyeblikkelig medisinsk hjelp.

For de som opplever overdreven svetting uten åpenbare tegn på hjerteproblemer, kan det være en god ide å konsultere en lege for en fullstendig vurdering. Legen kan hjelpe med å utelukke hjerteproblemer eller identifisere andre årsaker til overdreven svetting. Det er viktig å få en riktig diagnose for å kunne håndtere eventuelle helseproblemer på en effektiv måte.

Les mer om svette som sykdomstegn her:

https://svetteklinikken.no/mye-svette-som-sykdomstegn/