Svetter du mye på ryggen og på brystet? – Slik behandler vi dette


Det kan oppleves som vanskelig å svette mye på ryggen og på brystet. Slik svetting kan ha en negativ innvirkning på livet, og mange vil oppleve at det setter begrensninger i valget av sosiale aktiviteter.

Svetteklinikken har spesialiserte behandlere med lang erfaring, som utfører svettebehandling slik at du blir tørr. Med injeksjoner i huden vil svettingen på ryggen eller brystet forsvinne eller sterkt reduseres. Etter dette har du god effekt av behandlingen i flere måneder. Hvis du er interessert kan du bestille tid for en gratis konsultasjon med lege.

Svetting er en naturlig kroppsfunksjon, som gjør at man unngår å bli for varm. Det er svettekjertler over nesten hele kroppen, men de kan være svært aktive under og mellom brystene og langs ryggraden. Forskjellige stimuli, eksempelvis varme, fysisk aktivitet, sterke følelser og nervøsitet, uro og opphisselse kan føre til økt svetting. Nervesystemet sender ut signaler til nerveendene og det fører til økt svetteproduksjon. Årsaken til at man kan ha hyperhidrose er ikke kjent, men det å svette mye på brystet og på ryggen kan være arvelig.

Det å svette mye på ryggen og på brystet kan gjøre at du må planlegge gjøremål ekstra godt. Det kan gjøre at du må ta deg god tid for å unngå å springe til bussen eller T-banen. Slike anstrengelser stimulerer til å sette i gang svettingen. Mange har med seg ekstra klesskift, som f.eks en ekstra t-skjorte å bytte til når svettingen bryter ut.

For mange kan dette innebære begrensninger i arbeidslivet og i sosiale aktiviteter, og i situasjoner hvor man skal kle seg ekstra pent. Svettingen kan lede til isolasjon, ha psykososiale konsekvenser og redusere livskvaliteten.

Du kan få et mer avslappet og utadrettet liv etter behandling mot hyperhidrose.

Førstevalget mot svetting på ryggen og på brystet er lokalbehandling med aluminiumklorid. Salver og spray som inneholder aluminiumklorid er å få kjøpt på apoteket uten resept. Dersom dette er uten virkning, eller gir bivirkninger bør det gjøres behandling med injeksjoner.

Medisinen sette en sperre på nerveendene, slik at transmittorsubstansen acetylkolin ikke blir i stand til å stimulere svettekjertlene til produksjon. Svettingen blir kraftig redusert, eller vil opphøre helt i løpet av 1 – 2 uker. Hvor lenge effekten vil vare er avhengig av ditt immunforsvar, dvs. hvor fort immunforsvaret vil bryte ned sperren. Nedbrytingen vil ta fra 3 – 12 måneder – og du er oftest fri for svetting i flere måneder. Etter dette må en ny svettebehandling utføres.

Før din første behandling gjennomføres en konsultasjon med lege. Under konsultasjonen vil legen forklare hvordan behandlingen utføres, hvilken bedøvelse eller smertelindring som kan passe best for deg, eventuelle bivirkninger og forventet resultat. Legen vil også se på din sykdomshistorie for å se til at behandlingen kan utføres. Legemidlene som skal injiseres i huden blir skrevet ut på resept, og hentes på apoteket før behandlingen.

Hyperhidrosebehandlingen utføres ved at det gis mikroinjeksjoner av to forskjellige legemidler i huden. Injeksjonene gis lokalt i huden og med tynne sprøytespisser. På brystet svetter de fleste mest mellom og under brystene. Noen menn svetter på brystmusklene. Andre svetter helt ned til navlen eller beltestedet. På ryggen svetter de fleste mest langs ryggraden. Der sitter svettekjertlene dypere, og derfor gis injeksjonene litt dypere for å oppnå best resultat.

Utbredelsen av svette er forskjellig fra person til person – til og med på ryggen. Noen svetter mye over akslene og skuldrene, mens andre svetter lenger ned og mer langs sidene. Behandlingen blir gitt etter ditt behov og hvordan svettingen arter seg. Av den grunn er det fint om du merker deg svettemønsteret på t-skjorten, slik at du kan fortelle oss hvordan svettingen arter seg.

Behandlingen tar omtrent 15 – 25 minutter avhengig av hvor stort område som skal behandles.

Samme dag som behandlingen blir gjort bør du unngå aktiviteter som trening, badstue eller varme bad. Unngå også å massere det behandlede området, for å unngå at legemiddelet sprer seg for mye i huden.

Huden kan bli litt tørr i etpar uker etter hyperhidrosebehandlingen. Du kan da bruke en salve for å gjøre huden mykere. Dersom du får mofinliknende preparat under behandlingen skal du ikke føre bil, motorsykkel eller andre motoriserte kjøretøy på behandlingsdagen. Du bør heller ikke underskrive viktige avtaler i arbeidet eller privat.

Hvis du opplever bivirkninger er disse lokale og vil alltid gå over av seg selv. Blåmerker, rødhet og små hevelser kan forekomme. Disse vil forsvinne etter én uke. Kompensatorisk svetting er veldig uvanlig.