Hopp til innhold

Svetter hele tiden

Avatar
Av Peter Svamo

Tro det eller ei, men det er faktisk mulig å svette uten noen åpenbar grunn.

Når man har hyperhidrose kan svetteproduksjonen starte uten at man vet hvorfor. F.eks når man sitter i sofaen og ser på TV.

– Grunner til svetting.
– Forandret tankemønster.
– Medisinsk behandling.

Hyperhidrose er en sykdom hvor svettekjertlene overproduserer svette. De utskille med andre ord mer svette enn det som er nødvendig. De fleste av oss begynner å svette av forskjellige stimuli, f.eks varme, nervøsitet eller fysisk anstrengelse. Imidlertid kan noen med hyperhidrose begynne å svette uten at det er noen åpenbar grunn. Våre pasienter på Svetteklinikken har fortalt om at svettingen setter i gang uten forvarsel når de slapper av og ser på TV. Først dannes det svetteperler på huden. Etter en kort stund renner svetten fra ansiktet, hender og føtter. Å tørke hendene på buksebeina, og føttene på gulvteppet kan jo være et alternativ, men det kan se ut som at dette stimulerer svettingen ytterligere. Kanskje er det slik at friksjonen øker svetteproduksjonen?

Hva gjør man så?

Pasienter kan fortelle at de ser til å ha nok håndklær tilgjengelig. Etter 20 minutter kan det hende at håndkleet er gjennomvått. Hva skal man gjøre dersom svettingen ikke vil slutte? Den bare fortsetter å komme. Kan man få svetten til å slutte ved å tenke på noe annet slik at man ikke stresser seg selv opp? Og hva skal man evt. tenke på? Ikke vannpytter, for det virker ikke. Men om man tenker på noe stikk motsett? En tørr ørken med sterk sol og rød sand? Studier viser at kognitiv adferdsterapi kan være til hjelp for personer som svetter mye. Det skal altså være mulig å stoppe en ellers selvstyrende kroppsfunksjon ved å tenke annerledes.

Behandling er tilgjengelig!

Stopper man svetten med injeksjonsbehandlinger i huden kan man tenke hva man vil, når man vil. Svetteklinikken behandler alle som svetter uten åpenbar grunn. Legemiddelet som injiseres i huden stopper svetteproduksjonen lokalt. Injeksjonene gis ytterst i huden og etterlater seg ingen spor. Man kan riktignok få små blåmerker, men disse vil være borte etter noen dager. Så blir man tørr, og trenger ikke å forklare hvorfor man svetter når man slapper av foran TV´n. Og sannheten er at det så lengt ikke finnes noen forklaring. Forskningen kan ennå ikke forklare den overdrevne svettingen.