Hopp til innhold

Barn og overdreven svetting

Avatar
Av Caroline Helgerud

Svette hos barn

Overdreven svetting hos barn kan være bekymringsfullt for foreldre, men det er viktig å forstå at det er flere faktorer som kan bidra til dette fenomenet. Svettens hovedfunksjon er å hjelpe kroppen med å regulere temperaturen, og barn, akkurat som voksne, svetter naturlig i ulike situasjoner.

En vanlig årsak til overdreven svetting hos barn er fysisk aktivitet. Når barn leker, løper eller deltar i sport, kan de produsere mer svette for å kjøle ned kroppen. Dette er en normal og sunn reaksjon. I tillegg kan varmt vær og høy luftfuktighet føre til økt svetteproduksjon hos barn, akkurat som det gjør for voksne.

Stress og angst er også kjente faktorer som kan forårsake overdreven svetting hos barn. Barn kan oppleve stressende situasjoner i skolen, hjemmet eller i sosiale sammenhenger, og dette kan føre til økt svette som en kroppslig reaksjon på stress.

Ulike tilstander

Infeksjoner og febersykdommer er en annen mulig årsak til overdreven svetting hos barn. Når kroppen bekjemper en infeksjon, øker kroppstemperaturen, og dette kan føre til mer svetting som kroppen prøver å regulere temperaturen.

Noen barn kan også oppleve overdreven svetting som et resultat av medfødte tilstander som hyperhidrose. Dette er en tilstand der kroppen produserer overflødig svette uten en klar utløsende årsak. Hvis du mistenker at barnet ditt lider av hyperhidrose eller en annen medisinsk tilstand som kan forårsake overdreven svetting, bør du konsultere en lege for en grundig vurdering og eventuell behandling.

Tiltak

For å håndtere overdreven svetting hos barn, kan du ta en rekke skritt. Sikre at barnet ditt er tilstrekkelig hydrert, spesielt i varmt vær eller under fysisk aktivitet. Velg lette og pustende klær laget av naturlige materialer som bomull for å hjelpe kroppen med å regulere temperaturen. Snakk med barnet ditt om eventuelle stressfaktorer eller bekymringer de kan ha, og hjelp dem med å håndtere stress på en hensiktsmessig måte.

I de fleste tilfeller er overdreven svetting hos barn en normal respons på ulike miljømessige eller følelsesmessige påvirkninger og krever ikke medisinsk behandling. Imidlertid, hvis overdreven svetting vedvarer eller bekymrer deg, bør du oppsøke lege for å utelukke eventuelle underliggende medisinske årsaker. Å være oppmerksom på barnets svettemønster og sørge for at de er komfortable og hydrerte er viktig for deres generelle trivsel.

Les mer om barn og svettemønstre her:

https://svetteklinikken.no/barn-og-svettemonstre/